Опубліковано: 24 Березня, 2022. Переглядів: 1263


Фосфорні бомби: чим небезпечні і як допомогти при ураженні

Російські війська скидають на Україну фосфорні бомби і боєприпаси, начинені білим фосфором. Температура його горіння становить близько 800°C.

Запальна суміш може розповсюджуватися територією до кількох сотень метрів. За своєю дією фосфорні бомби нагадують напалм, розповів військовий експерт Сергій Згурець, передає “Суспільне“.

“Білий фосфор — самозапальний і забезпечує високу температуру горіння, яка погано гаситься. Така бомба може знищувати значні площі і наносити велику шкоду живій силі та техніці”, – заявив він.

Фосфор, який використовується у боєприпасах, спалахує від контакту із киснем, тому загасити його складно. Через високу температуру горіння фосфор спричиняє тяжкі та болісні каліцтва. Вдихання парів може випалювати легені, а на тілі фосфор продовжує горіти після вибуху.

“Саме тому додаткові протоколи 1977 року до Женевської конвенції забороняють застосування таких боєприпасів. Те, що Росія їх використовує, це залякування та психологічний тиск”, – зазначає Згурець.

Допомога під час ураження білим фосфором:

– потрібно якнайшвидше скинути одяг, до якого прилипли частки фосфору;

– до пошкоджених ділянок тіла потрібно перекрити доступ кисню, наприклад промити рани великою кількістю води.

Лікувати поранених фосфорними боєприпасами повинен спеціальний медичний персонал. Якщо фосфор потрапив на предмети, їх можна загасити рясно поливаючи водою, чи засипаючи піском або землею, поки до фосфора не перестане надходити кисень.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...