Опубліковано: 20 Березня, 2022. Переглядів: 1317


Біженці з України зможуть працювати в Чехії без спеціального дозволу: назвали дату

Громадяни України, які втекли від російсько-української війни до Чехії, зможуть працювати на території країни без спеціального дозволу з наступного тижня.

У понеділок почне діяти спеціальний закон, що регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціального забезпечення, доступу до медичного обслуговування або освіти. Про це повідомляє Ceske Noviny.

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан заявив, що до Чехії прибули 270 тис. українців, з яких половина – діти. Деякі губернатори зазначають, що кількість біженців через вторгнення РФ на територію України складає вже близько 300 тис. Міністерство внутрішніх справ видало понад 200 тис. віз.

Зазвичай іноземцям із тих країн, що не входять до ЄС, потрібні дозволи на роботу в Чехії. За новим законом українські біженці з візою мають такий самий статус, як і іммігранти з посвідкою на проживання. Їм не потрібно звертатися по дозвіл.

Також біженці можуть зареєструватися як безробітні. Після чого бюро з працевлаштування надасть їм консультації та, при дотриманні умов, підтримку, а також, за необхідності, перепідготовку і допомогу з працевлаштування.

Бюро вже запропонувало на своєму сайті 342 тис. вакансій. Понад 13 тис. посад призначалися для студентів, понад 23,5 тис. – для випускників середніх шкіл. Три чверті були для людей без освіти чи з базовою освітою. Загалом майже 9 тис. посад припадало на охорону здоров’я та пона 2 тис. – на освіту.

Новоприбулі біженці з України можуть отримати нову гуманітарну допомогу у розмірі 5 тис. крон для забезпечення потреб і початку життя в Чехії. Вони мають право на це протягом місяця, в якому отримали візу.

Закон про працевлаштування та соцзабезпечення біженців має діяти до кінця березня наступного року.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...