Опубліковано: 22 Лютого, 2022. Переглядів: 831


Україна запустить цифрову гривню: що це та як працює

В інтерв’ю порталу CoinDesk 16 лютого заступник міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков розповів, що власна цифрова валюта України може з’явитися вже наприкінці 2022 — на початку 2023 року.

Про це пише OBOZREVATEL.

Також він заявив, що за кілька місяців буде відомо про результати пілотних проєктів із використанням цифрової гривні, які проводяться спільно з Нацбанком. Їх реалізують на блокчейнах Stellar, Ethereum та Near.

Україна — один із лідерів у розвитку власних цифрових валют, що випускаються центральним банком (Central Bank Digital Currency, CBDC). Їх часто порівнюють із криптовалютами, проте це не зовсім коректно. Разом з аналітиками Currency.com ми постаралися розібратися, у чому особливість CBDC, чим вони відрізняються від криптовалют та хто ще розробляє аналогічні проєкти.

Китай усьому голова

Коли мова заходить про цифрові валюти, найчастіше як лідера називають Китай. І небезпідставно — влада країни вже реалізувала проєкт зі створення цифрового юаня і починає активно його впроваджувати.

Китай провів тестування національної цифрової валюти ще у липні 2021 року. Тоді в столиці провінції Сичуань — Ченду — між 100 тис. мешканців розподілили 12 млн цифрових юанів (приблизно $1,9 млн). Отримані гроші відібрані у лотереї учасники могли витратити на оплату громадського транспорту та прокат велосипедів. Експеримент завершився успішно.

Розробкою власної цифрової валюти Китай зацікавився принаймні 2014 року. Багато в чому створення e – CNY підштовхнуло вплив криптовалют, що зростає з кожним роком. Проте з розвитком проєкту власної цифрової валюти влада Китаю поступово запроваджувала нові обмеження щодо криптовалют. Наприклад, у 2021 році з країни були змушені тікати майнери, а обіг криптовалют виявився нелегальним.

Основна відмінність CBDC від криптовалюти в тому, що перші повністю підконтрольні владі країни-емітента. Криптовалюти ж пропонують користувачам досить високий рівень свободи використання, а також велику, хоч і обмежену, анонімність.

Можна сказати, що Китай побачив тенденцію — підвищення інтересу до швидких та дешевих у створенні та обслуговуванні цифрових грошей. Тому влада вирішила вичавити із ситуації максимум і створити власну цифрову валюту, зосередившись при цьому на тому, щоб зробити її максимально зручною для держави.

Хто ще у грі?

Не лише Китай та Україна зацікавлені у створенні власної цифрової валюти. Наприклад, у січні 2022 року Швейцарія провела успішне тестування своєї гуртової CBDC (цифрової валюти, що використовується у фінансовому секторі). В експерименті взяли участь Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, Hypothekarbank Lenzburg та UBS.

Ще раніше Центральний банк Франції протестував використання CBDC в угодах із державними облігаціями. Експеримент підтвердив, що блокчейн підходить для обліку торгових операцій із застосуванням CBDC.

Про бажання запустити власну криптовалюту до кінця цього року заявив у середині лютого прем’єр-міністр Ямайки Ендрю Холнесс. 2021 року центробанк країни успішно завершив пілотний проєкт у цій сфері.

До гри також включилися платіжні системи. Наприклад, у січні стало відомо, що Visa уклала партнерську угоду з блокчейн-компанією ConsenSys. Вони створять модуль, який допоможе центральним банкам та фінансовим структурам інтегрувати мережі CBDC для їхнього зручного використання кінцевими користувачами.

Чому це важливо для ринку криптовалют?

Попри централізацію, для створення CBDC найчастіше використовуються публічні блокчейни – Ethereum, BNB Chain, Stellar, Near та інші. І це безпосередньо може вплинути як на вартість криптовалют, пов’язаних із цими екосистемами, так і популяризацію криптовалют у цілому.

Якщо ви ще не інвестували в криптовалюти, саме час спробувати. Це можна зробити абсолютно легально з використанням криптоплатформи Currency.com.

Footer Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням, не повинно розглядатися як інвестиційна рада та є суб’єктивною точкою зору на об’єкт повідомлення автора матеріалу. Попередні показники не є надійним індикатором майбутньої динаміки цін.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...