Опубліковано: 8 Лютого, 2022. Переглядів: 890


В Україні проведуть масштабну індексацію пенсій: як дізнатися про розмір своєї виплати

В Україні буде проведено масштабну індексацію пенсій із 1 березня 2022-го. Вона зачепить 5,9 млн людей. Мінімальний розмір збільшення складе 100 грн, а середній – 550 грн.

Про те, як перерахують виплати, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як зміниться розмір пенсії?

Щоб дізнатися про свій розмір пенсії, необхідно дізнатися про розрахунковий розмір виплати. Точно підрахувати його може лише Пенсійний фонд, проте багато пенсіонерів знають ключові показники: свій стаж, коефіцієнт заробітку. Цього вже достатньо.

У більшості пенсіонерів пенсія розрахована з урахуванням середньої по країні зарплати в 5426,6 грн. Припустимо, у вас є 28 років стажу і зарплата була вдвічі вищою за середню (коефіцієнт 2,0). У такому разі розрахунковий розмір пенсії становить 3038,8 грн.

Саме цю цифру підвищать на 14% – на 425,4 грн до 3 464,2 грн. Допустимо, що ви жінка і у вас є 35 років стажу, коефіцієнт заробітку становить 2,0. У такому разі розрахунковий розмір виплати становить 3798,6 грн. Проте “на руки” ви отримуєте 3895,3 грн (96,7 грн доплачують за стаж).

І підвищуватимуть не всю пенсію (3 895,3 грн), а лише її розрахунковий розмір (3798,6 грн). Надбавка складе 531,8 грн. Ще один випадок. Якщо ви отримували зарплату, розмір якої дорівнює середньої, маєте 30 років стажу, то розрахункова пенсія становить 1 627,9 грн, але “на руки” ви отримуєте 1934 грн – прожитковий мінімум для непрацездатного.

Після індексації розрахункового розміру пенсії її розмір становитиме лише 1 855,8 грн, тобто її розмір буде меншим від фактичного, тому переглядати виплату не будуть.Хто взагалі не отримає підвищення?

Крім тих українців, які й зараз отримують мінімальну виплату, також індексація не зачепить тих, хто виходив на заслужений відпочинок із 2019-го. Справа в тому, що розмір їхньої виплати ще не встиг “застаріти”. Крім того, без індексації будуть і ті українці, які отримують виплати за спеціальним законом (держчиновники, журналісти та деякі категорії).

Тут також важливо додати, що середній розмір зарплати, який враховують під час розрахунку пенсій та щорічно підвищують, уже давно не відповідають її реальному розміру. Щоб пенсії справді зросли, потрібно не “індексувати” виплати на 14%, а розрахувати її розмір із урахуванням актуальних показників.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...