Опубліковано: 6 Січня, 2022. Переглядів: 740


Сьогодні Святвечір. Не можна їсти до першої зірки

Сьогодні християни східного обряду відзначають Святвечір. За церковним ученням, віруючі протягом дня мають дотримуватися суворого посту — не вживати їжі та пити тільки воду.

Із появою на небі першої зірки, родина повинна зібратися на вечерю за одним столом.

На нього господині традиційно виставляють 12 пісних страв.

Можуть бути вареники, борщ, пампушки, капуста, горох, риба, узвар, кутя, картопля. М’ясо заборонено, бо 6 січня – це останній день Різдвяного посту.

У багатьох українських селах на Святвечір під іконами ставлять Дідухів — снопи з пшеницею чи сіном. Вони символізують достаток і щастя, згідно вірувань.

Із настанням Святвечора в деяких областях України люди також починають співати колядки. Прийнято ходити до сусідів та сповіщати їх про народження сина Божого. Водночас у Західній Україні колядують найчастіше із 7 грудня. Часто колядники ходять великими групами — вертепом. Діти та дорослі переодягаються у пастушків, волхвів, янголів та хором співають. Попереду вертепу, як правило, хтось має нести різдвяну зірку.

На Святвечір не прийнято ходити у гості. Однак за народною традицією — діти мають до першої зірки віднести вечерю своїм хрещеним. За це отримують від них подарунки.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...