Опубліковано: 27 Грудня, 2021. Переглядів: 2355


Зимові канікули 2021 деяким школярам скоротили: де та чому

У більшості українських школярів зимові канікули 2021-2022 стартували з суботи, 25 грудня. Але не всім так пощастило.

Деякі школярі вчитимуться аж до 31 грудня включно. А от за парти майже всюди мають повернутись одного і того ж дня – у понеділок, 10 січня.

OBOZREVATEL розповідає, де зимові канікули будуть коротші та чому.

Що запропонувало МОН

Навчальний рік у більшості українських шкіл складається із двох семестрів (є школи, де навчаються по триместрах), кожен з яких ділиться на дві чверті. Відпочивають учні чотири рази на рік.

У навчальному році 2021-2022 Міністерство освіти і науки запропонувало закладам загальної середньої освіти провести зимові канікули з 25 грудня 2021 року до 9 січня 2022 року.

Загалом це 16 днів відпочинку, оскільки 25 грудня – субота, до того ж католицьке Різдво. Більшість школярів відпочиватимуть саме за таким графіком. Але не всі.

Канікули під ялинку

Цьогоріч розрив між датами початку канікул у школах подекуди сягатиме тижня. До того ж частина учнів відпочиватиме менше. Оскільки канікули в них почнуться пізніше, але повернутися за парти вони матимуть разом із усіма – у понеділок, 10 січня.

Найкоротші канікули будуть у тих школах, де їх “покладуть під ялинку”, давши старт аж з 1 січня 2022 року. У такому разі відпочинок у дітей триватиме дев’ять днів.

Скорочені зимові канікули цього року будуть щонайменше тут:

Кропивницький

У школах міста на канікули йдуть починаючи з 24 грудня і аж до 31 грудня включно – у кожному закладі вирішили піти своїм шляхом. Але після відпочинку навчання має розпочатися все одно у понеділок, 10 січня.

Львів

Більшість школярів у Львові підуть на канікули з 31 грудня. До навчання усі мають повернутися 10 січня.

Хмельницький

Зимові канікули почнуться 30 грудня, але триватимуть до 9 січня включно.

У Житомирі та Кременчуці також вирішили зсунути на пізніше початок відпочинку у школах: на 31 грудня і 1 січня відповідно. Однак парти чекатимуть дітей 17 січня. Тож канікули хоч і перенесли, але не скоротили.

Чому скоротили канікули

Графік МОН – саме рекомендація, а не наказ. На дату канікул можуть вплинути форс-мажори, такі як високий рівень захворюваності на COVID-19, грип, ГРВІ, проблеми з опаленням. Цього року ще один значущий фактор: падіння рівня знань.

Офіційно місцева влада не повідомляє, чому саме вирішили скоротити канікули. Але можна припустити, що затяжний осінній відпочинок і дистанційна система – якщо не головні, то в топі причин.

Восени Україну накрила потужна хвиля коронавірусу, до того ж працівники шкіл не надто охоче вакцинувалися. Через це десь діти були на канікулах аж три тижні замість одного (приміром, як у Харкові та Черкасах), а десь довго вчилися дистанційно. Тож тепер чимало учнів мають або наздоганяти програму, або заповнювати в ній прогалини.

Зокрема, у Харкові та Львові вже заявляли, що навчальний рік, найімовірніше, продовжать – і діти навчатимуться в червні. В обох випадках чиновники наводили аргументи – затяжні осінні канікули (у Львові вони тривали два тижні).

Але треба враховувати, що анонсовані дати можуть стосуватися, наприклад, 90% шкіл міста, а 10% – ні. Те саме стосується й області. Змінити дати канікул має право кожна школа в Україні (їхня реальна автономність є окремою темою, але формально – можуть). Тому є ймовірність, що якісь заклади не дослухаються ні рекомендацій МОН, ні рекомендацій міської влади.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...