Опубліковано: 4 Лютого, 2022. Переглядів: 7340


На Закарпатті «зшили» справу проти пенсіонера, якого ледве не вбили у ДТП (+ВІДЕО, ФОТО)

Потерпілий у ДТП пенсіонер Михайло Ісак з Іршавщини, вже 16-ть місяців чекає правду про аварію, яка могла коштувати йому життя.

Зневірений у роботі органів, він самотужки шукає свідка.

Зранку 21 серпня 2020 року 71-річний Михайло Ісак із села Приборжавське, що на Іршавщині, потрапив у ДТП.

Автопригода трапилась у Іршаві по вулиці Гагаріна, біля газового господарства. Коли пенсіонер здійснював маневр розвороту, на нього, раптово налетів п’яний водій на Fiat Doblo. Об’їжджаючи перешкоду, він на швидкості вискочив на смугу зустрічного руху і вдарив у місце водія. Від удару автівка відлетіла кілька десятків метрів і перекинулась на дах, а сам пенсіонер стікав кров’ю і втратив свідомість.

Його дружина, 63-річна пенсіонерка Ганна, була у десятку метрів від аварії. Почувши свист і удар, вона обернулась і побачила свою автівку догори колесами. У той момент жінка подумала про найгірше, а тому боялась підходити до місця ДТП. Лише зачувши крики людей, що потерпілий живий, Ганна наважилась побігти до чоловіка.

Прийшовши до тями, закривавлений Михайло самотужки виліз з перевернутої автівки через вікно. З травмами середнього ступеня важкості пробув у лікарні два тижні. Посттравматичний стан здоров’я змусив його залишити роботу.

«Я просто робив маневр і він, обганяючи, як потім виявилось на відео-запису, того «жигуля», що їхав позаду мене, виїхав на зустрічну смугу і там мене вдарив посередині машини. Швидкість у нього була пристойна, якщо машина, що по техпаспорту важить 1,4 тони, перевернулась колесами догори і переломилась навпіл. Сидіння, де я сидів, відірвалось і стало на те місце, де сидить пасажир. Як я залишився живий, багато хто дивується…», – згадує Михайло Ісак.

Але це був тільки початок неприємних сюрпризів, котрі принесла із собою аварія. Більш як за рік після початку слідства потерпілий Михайло Ісак опинився у статусі підозрюваного у скоєнні ДТП, яке ледь не забрало йому життя. Розчаровані у роботі правоохоронних органів та адвоката, подружжя Ісак вирішило шукати допомоги у журналістів.

«Білі плями» слідства і недопитаний потерпілий пенсіонер

Під час нашої розмови Ганна Ісак пригадує, що після аварії, коли її чоловіка забрала швидка, а на місці вже працювали правоохоронці, у мережі з’явились фото аварії. Поліція про ДТП не повідомляла.

«Я все життя буду молитись на людей, які скинули в інтернет фотографії (з місця аварії – ред.). Тому що там видно, де була машина. З самого початку слідчий почав писати, що машина (котра вдарила автівку Михайла Ісака – ред.) знаходилась по смузі руху автомобіля. Але ж видно, якщо б водій їхав по своїй смузі, то він повинен був бути біля газового господарства», – розповідає дружина потерпілого.

Жінка також додає, що коли правоохоронці забезпечували об’їзд місця ДТП, то пропускали автівки по смузі дороги, що ближча до газового господарства.

У реєстрі судових рішень від 27 серпня 2020 року є ухвала Іршавського районного суду, якою на ВАЗ і Fiat Doblo наклали арешт і помістили на штраф-майданчик. У клопотанні, яке заступник начальника слідчого відділення Іршавського ВП Хустського ВП ГУНП в Закарпатській області Іван Глушко подав слідчому судді, йдеться, що постраждалий сам спровокував ДТП, знаходячись на смузі руху авто, яким кермував п’яний водій. Щоправда, про це у клопотанні не згадується, як і те, що пенсіонер зазнав травм.

Наступний документ з’являється у судовому реєстрі лише через рік, у серпні 2021 року. У ньому слідчий просить суд продовжити строки досудового розслідування.

Там так само йдеться, що винуватцем ДТП є Михайло Ісак. Але вже додана інформація про те, що водій Fiat Doblo був за кермом п’яним, а пенсіонер отримав тілесні ушкодження середнього ступеня важкості. Також з документу зрозуміло, що більш як за рік досудового розслідування пенсіонера Михайла Ісака, котрий дивом вижив у аварії і який у очах правоохоронців є винуватцем, жодного разу не допитували.

Те, що поліція офіційно не проводила допит пенсіонера, не єдина претензія сім’ї потерпілого до слідства. За словами Михайла Ісака, слідчі не цікавились відео-записами з камер спостереження поблизу аварії; на судово-медичну експертизу його направили лише через три місяці після ДТП; у матеріалах справи не врахований реальний ступінь алкогольного сп’яніння водія Fiat Doblo, який за висновком медиків був 1,35 проміле; а також слідчий експеримент проводився без водія іномарки, котрий може бути винуватцем ДТП.

Водій Fiat Doblo

Але хто ж він, можливий винуватець ДТП, заради якого слідчі Іршавського ВП, ймовірно, пішли на посадові порушення?

Того літнього ранку за кермом Fiat Doblo був 30-річний іршавчанин Андрій Кібкало. Родина чоловіка, як і він сам займається виробництвом меблів.

У судовому реєстрі наявні дві згадки про притягнення до відповідальності Андрія Кібкала за кримінальне та адміністративне порушення. У 2014 році за п’яну бійку та «свіжа» – через п’яне водіння, слухання якої заплановане на 22 грудня 2021 року. Джерела у правоохоронних органах кажуть, що йдеться саме про ДТП в Іршаві 21 серпня 2020 року, у якому постраждав пенсіонер Михайло Ісак і факти по якому, як от цей, не включені у матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020070100000643.

Журналісти намагались поспілкуватись із Андрієм Кібкало, але надані телефонні номери не відповідали.

Меседж від прокурора: п’яний за кермом не злочин

Минуло 16-ть місяців від початку досудового розслідування. Михайлу Ісаку вручили підозру у скоєнні ДТП 21 серпня 2020 року. За словами пенсіонера, текст підозри не відображав події того ранку.

«Питаю, а чому ви тут не написали у підозрі, що Кібкало Андрій керував машлиною у стані алкогольного сп’яніння, що зробив обгін машини, що виїхав на зустрічну смлугу і перевищив швидкість? А мені сказали, що з цим ми будемо розбиратись у суді», – розповідає про вручення підозри Михайло Ісак.

Не погоджуючись із досудовим розслідуванням та діями слідчих, чоловік почав писати листи у Офіс Президента та Генпрокурору. Але цим лише розізлив місцевих поліцейських та прокурорів, які звинуватили потерпілого у втручання у їхню роботу.

«Я пішов до прокурора Василя Микити і розказав йому як усе є. І що найцікавіше, прокурор мені сказав, це те, що він був п’яний (Кібкало – ред.) – не є кримінальна відповідальність, це не причина ДТП. За це він понесе лише адміністративну відповідальність. Ми домовились про зустріч через тиждень і тоді він мені вже відкрито сказав, що я своїми питаннями заважаю йому працювати і щоб я без виклику більше не приходив», – розповідає пенсіонер.

Іршавські поліцейські коментують, що сьогодні досудове розслідування у провадженні ДТП за участі водія автомобіля ВАЗ (тобто Михайла Ісака – ред.) трива, правоохоронці працюють його завершенням та передачею матеріалів до Іршавського районного суду. Пенсіонеру вручили підозру, але після цього до слідства він не з’явився.

Під час розмови правоохоронці додають, у разі незадоволення їхньою роботою, фігуранти можуть звернутись у відповідні структури, які дадуть оцінку роботи слідчим Іршавського ВП.

Щодо пенсіонера Михайла Ісака, то йому не пощастило, також із найнятим одразу після ДТП адвокатом. Зі слів потерпілого, той узяв гроші і зник. Нещодавно чоловік змінив захисника. Через журналістів пенсіонер звертається до справжнього свідка, якого перед зіткненням обганяв Fiat Doblo, у надії що той розкаже правду про аварію біля газового господарства в Іршаві.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...