Опубліковано: 17 Грудня, 2021. Переглядів: 6789


“Господи, я ще такого не бачив”: в Україні випав чорний сніг (+ФОТО, ВІДЕО)

У Галичі Івано-Франківської області поблизу Бурштинської ТЕС випав чорний сніг.

Про це розповів місцевий мешканець Роман Зіняк, пише “Суспільне”.

“Я вам скажу чесно – такого чорного ще не бачив. Ми позавчора виписалися з лікарні – там через вікно не видно. А сюди прийшли – Господи, я ще такого не бачив. Ще такого не було. Що то в них сталося? Чи то фільтри? Ну, маємо те, що маємо”, – сказав Зіняк.

Чорний сніг також помітили у навколишніх селах. Мешканці кажуть, що відколи існує Бурштинська ТЕС, відтоді постійно є якісь викиди та пил у повітрі. Чорний сніг тут бачать не вперше. На думку місцевих, це стається через те, на Бурштинській ТЕС вночі відключають очисні фільтри.

Технологічних порушень на станції не було. Усі енергоблоки обладнані електрофільтрами, на яких працюють системи очищування димових газів, повідомила пресслужба Бурштинської ТЕС, коментуючи ситуацію.

Зазначається, що в серпні цього року на Бурштинській ТЕС відбувалася планова перевірка Держекоінспекції Карпатського округу. Під час неї інспектори не виявили перевищень граничних норм викидів, а також вагомих порушень, які можуть завдати шкоди довкіллю.

“Варто зазначити, що висока вологість повітря та зміна погодних умов є чинниками, які впливають на концентрацію опадів у певних місцях. Це можуть бути тверді частинки продуктів горіння, які осіли в момент зміни напрямку вітру. Брудний сніг, як на території територіальної громади, так і поза нею може виникати й від опалення твердим паливом (вугілля, деревина, пелети) котелень, заводів та інших будівель, які також функціонують в межах регіону”, – йдеться в повідомленні.

Голова Галицької територіальної громади Олег Кантора стверджує, що він звернувся до відповідних служб з цією проблемою. Крім того, інформацію щодо викидів мають розглянути на сесії міськради.

“Одним з перших питань порядку денного буде звернення до президента Володимира Зеленського, до Верховної Ради та Кабміну стосовно того, щоб створити комісію, яка перевірятиме умови праці на Бурштинській ТЕС. Мета перевірки – проконтролювати перевищення викидів шкідливих речовин в повітря й умов праці людей”, – розповів Кантора.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...