Опубліковано: 4 Грудня, 2021. Переглядів: 534


Ціну на газ для частини українців можуть підняти до 46 грн за куб: кого стосується

В Україні тарифи на газ для тих, хто користується послугами постачальника останньої надії (ПОН), можуть різко злетіти та змінюватися щодня. Наприклад, 3 грудня ціна для таких українців становить 46,7 грн за куб.

Про це йдеться у повідомленні НАК “Нафтогазу”.

Зазначимо, послугами постачальника останньої надії (функцію виконує НАК) користуються ті, постачальники яких не змогли виконувати свої зобов’язання. Таких клієнтів автоматично на три місяці віддають ПОН, а потім вони мають обрати іншого постачальника та укласти з ним уже довгостроковий договір.

“Ціна газу постачальника останньої надії розраховується за формулою, затвердженою постановою уряду. І газопостачальна компанія зобов’язана постачати газ усім своїм споживачам за цією ціною, яка може змінюватися щодня. Наприклад, сьогодні вона становить 46,7 грн/куб. м газу”, – заявили в компанії.

“Нафтогаз” звернувся до Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг із проханням перевести всіх клієнтів ПОН на свій річний тариф (7,96 грн за куб), проте комісія досі не ухвалила рішення. Йдеться приблизно про 500 тис. клієнтів. З одного боку, якщо вони не дозволять “Нафтогазу”, то сотням тисяч сімей прийдуть величезні платіжки за газ. З іншого боку, якщо “Нафтогазу” передадуть усіх клієнтів, це фактично порушить конкурентні умови.

“ПОН – це тимчасове рішення для таких споживачів. Вони повинні протягом декількох місяців вибрати нового ринкового постачальника газу. Про це ми постійно нагадуємо і просимо зробити”, – йдеться в повідомленні.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...