Опубліковано: 9 Червня, 2021. Переглядів: 409


Коронавірус дає ускладнення на ноги: лікар назвав перші симптоми

Після перенесеного коронавірусу часто розвивається тромбоз вен. Хоча може бути й на інших судинах. Смертельно небезпечно, коли на серцевих, легеневих чи мозкових.

Про це розповів Gazeta.ua Олександр Микитюк, столичний флеболог.

“Так буває через ігнорування лікування хронічних хвороб. Наприклад, коли препарати від тиску замість регулярного вживання п’ють, коли припече. А гіпертонія на тлі коронавірусу загострюється й спричиняє ускладнення типу інфаркту чи гангрени. Людина може запідозрити артеріальний тромбоз завдяки болю в ногах і відчуттю холоду, онімінню та блідості шкіри. Якщо впродовж шести годин кровообіг не відновити, може розвинутися гангрена й доведеться відтинати ногу. А за венозного тромбозу в ногах з’являються набряки, біль і синюшність”, – пояснив лікар

Венозний тромбоз – закупорення вени тромбом. Це кров’яний згусток, що заважає нормальному руху крові. Так буває через уповільнення руху крові в ногах. Схильність до слабкості стінок вен людина дістає в спадок. Розвиток хвороби підштовхують гормональні зміни у підлітковому віці, вагітність і клімакс.

Після перенесеного коронавірусу варто перевірити вени ніг, зробивши дуплексне сканування – УЗД судин з ефектом Доплера. Особливо, якщо є пульсаційний біль, нічні судоми й свербіж у м’язах, набряки чи відчуття розпирання ніг.

Тоді призначають дезагреганти для запобігання склеюванню тромбоцитів та антикоагулянти, що регулюють систему згортання.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...