Опубліковано: 24 Травня, 2021. Переглядів: 452


Працюючі пенсіонери перераховані пенсії отримають у червні

Із 1 квітня 2021-го пенсіонери, котрі працюють і яким пенсії були призначені чи перераховані до 1 квітня-2019, мали отримати перераховані пенсії.

Однак, згідно із ЗУ від 19.09.2019 р. «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності, який набрав чинності 1 січня-2021, відповідно до розділу II Порядку податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал із розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу. Тобто звіт за I квартал 2021-го роботодавці подаватимуть із 1 квітня по 10 травня. Таким чином, ПФУ зможе провести перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам тільки після надходження звітів страхувальників за перший квартал-2021, але з 1 квітня цього року. Виплату перерахованих пенсій проведуть у червні. Особисто звертатися в органи ПФУ не потрібно.

Перерахунок пенсій залежить від зарплати та тривалості страхового стажу й визначається індивідуально. В кожного працюючого пенсіонера плинність дворічного періоду різна. Так ось, тим, хто набуває таке право з 1 квітня, перерахунок проводиться автоматично. Якщо ж особа отримує його в інші строки, наприклад, із липня, то може звернутися особисто, і їй проведуть перерахунок із дати набуття такого права.

У Головному управлінні ПФУ в Закарпатській області нагадують, що автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться ще з 1 квітня 2018-го. Того року його зробили для 43,8 тисячі осіб (середній розмір підвищення становив 41,38 грн), у 2019-му – 9 400 пенсіонерам (у середньому – плюс 42 гривні), минулоріч – 12 600 (+95, 48 грн).

Зараз в області (станом на 1 квітня) 51,3 тисячі працюючих пенсіонерів, але маємо розуміти, що серед них є і такі, хто не набув права на перерахунок, і на це є законодавчі підстави. Так, не проводять його тим працюючим пенсіонерам, котрі вийшли на заслужений відпочинок після 1 квітня 2019- го – для них запланований найближчий перерахунок не раніше квітня-2022.

Не набувають право на перерахунок і пенсіонери з числа приватних осіб-підприємців, котрі мають пільгу сплачувати єдиний соціальний внесок винятково на добровільних засадах. Тобто оскільки вони не сплачують ЄСВ, то не набувають страховий стаж і, відповідно, не мають права на перерахунок.

Не підлягають перерахунку також пенсії тих, хто вийшов на пенсію за вислугою років та продовжує працювати відповідно до вимог закону. Їхні пенсії підлягають перерахунку після досягнення особою пенсійного віку.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...