Опубліковано: 21 Травня, 2021. Переглядів: 297


Гордість Карпат – водоспад Шипіт (+ФОТО)

Не знаю, чи є такі люди, які не люблять подорожувати? Я до таких не належу. Тому, щойно дізналася, що поїдемо пізнавати закарпатські туристичні новинки й милуватися краєвидами, не могла дочекатися тієї суботи… Може, це особлива магія Карпат — і це саме через неї нам хочеться повертатися туди знову і знову, хоча іноді це буває дуже важко, і підйоми на перший погляд здаються непідйомними?

Може, вдихаючи це п’янке повітря, стаємо залежними, і вже нічого не можна вдіяти? Чи, можливо, у цей чай з гірських трав хтось додав приворотного зілля?..

Наша подорож розпо­чалася з молитви у Го­шівському монастирі, де кожен з нас попросив у чудот­ворної ікони Божої Матері, яка є у цьому храмі, здоров’я для своїх рідних. А далі, продегусту­вавши медових напоїв, наш ав­тобус взяв курс на Міжгірський район — у село Пилипець. Туди з’їжджаються тисячі туристів у будь-яку пору року, щоб по­милуватися надзвичайної кра­си водоспадом Шипіт, що нале­жить до семи природних чудес України. Водоспад Шипіт — гор­дість Карпат. Шипіт розлігся на північних схилах гірського маси­ву Боржавських полонин, біля підніжжя гори Гимба.

Перша згадка про Пилипець датується 1463 роком. Почат­кова назва селища — Верпілі­пец. Легенда свідчить, що назва пішла від імені якогось вівчаря Пилипа. На сьогодні це одне з найбільших сіл у Міжгірському районі.

До водоспаду треба перти вгору півтора кілометра. Щойно під’їждає туристичний автобус, підприємливі «таксисти» на від­критих «бобіках-джипах» пропо­нують свої послуги. З людини — 50 гривень. «Дорого? — пере­питує чоловік, що назвався Ва­силем. — То йдіть пішки. Заки дойдете, то й тої краси не схо­чете видіти».

Хтось їхав на «бобіку-джипі», хтось на квадроциклі, аби тільки якомога швидше дістатися до легендарного водоспаду. Фото автора

Довелося пристати на його умови. Напхав він нас, як осе­ледців у бочці, у той свій еко­логічний транспорт, і за кілька хвилин ми вже опинилися пе­ред шлагбаумом. Це свого роду КПП. Ні, там не перевіряють до­кументів, а збирають гроші за вхід. Вуйко у мундирі бере з кожного по 20 гривень.

Ще дві-три сотні метрів, які віддаляють від шлагбауму до водоспаду, облюбували місце­ві підприємці. Тут смачно пахне шашликами, торговці пропону­ють трав’яні чаї, бринзу, вурду і всілякі закарпатські смаколи­ки. Вино з лісових ягід віддають за 90 гривень за літр, але мож­на сторгуватися за 70. А там, де ми залишили автобус, таку ж півторалітрову баклажку про­дають за 100. Можна придба­ти мариновані білі гриби у півлі­трових і літрових слоїках, сушені у пластикових банках і трилітро­вих слоїках. Вартість сушених — 100 гривень за 100 грамів.

Можна тут придбати і виши­ванку — не лише від закарпат­ських майстрів, а й китайську. Тому й ціни коливаються від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Ліжники, залежно від розміру, — від тисячі гривень до півтори.

І ось ми нарешті стоїмо пе­ред водоспадом. Заввишки 14 метрів, має п’ять каскадів. Навіть не віриться, що оцю ма­хіну живить річка Пилипець, яку нижче за течією можна просто перескочити… Падаючи численними каскадами з 14-метрової висоти, кришталево чиста вода розбивається об каміння, утво­рюючи тисячі діамантових кра­плинок, що переливаються ди­вовижними барвами у променях карпатського сонця.

Водоспад Шипіт красивий будь-якої пори року. Але навес­ні він особливо повноводний, оскільки на горі тане сніг. Саме тоді красень-водоспад гучить на всю околицю, ніби розповідає давню легенду про кохання… Натомість влітку, у найбільш посушливі дні, водоспад біль­ше схожий на невеличкий стру­мок, що збігає каскадом по кіль­кох скельних уступах. Взимку, за словами місцевих, Шипіт част­ково замерзає, утворюючи ціка­ві фігури.

Кожен, хто побачить Шипіт, здивується з його тихої назви. То чому ж так назвали водоспад, що лиє воду додолу з таким гурко­том? Існує романтична легенда про двох закоханих, які за збігом обставин не могли бути разом.

Колись у селі Пилипець жили дві сім’ї. У багатшій родині рос­ла красуня донька, яка була гор­дістю батьків. Знатна і хороша собою, дівчина приваблюва­ла чимало багатих залицяльни­ків, які мріяли її засватати. Але серцю не накажеш: покохала вона Іванка з бідної родини. Аби батьки не дізналися про їхню любов, закохані почали зустрі­чатися таємно, біля підніжжя гори Великий Верх. У безлюд­ному місці лише природа була свідком їхніх побачень.

Однак про їхнє кохання гово­рило все село. Чутки дійшли й до матері. Якось, простеживши за донькою, стала свідком зустрічі двох закоханих сердець. У гніві багата жінка проклинала долю, свою доньку і зятя, про якого ані чути, ані знати не хотіла… Цих прокльонів не витримав ліс, а небо страшенно загримі­ло, блиснуло і послало на зем­лю страшну зливу. Бурхливі ка­ламутні потоки вмить підхопили Іванка та Марічку й понесли їх у провалля. Спочатку вони три­малися за руки, та раптом водо­спад силоміць роз’єднав їхні до­лоні та відкинув у різні боки.

Мама Марічки, яка стала свідком страшної трагедії, від того страшного дня щодня при­ходила до водоспаду. Аж поки у ніч на Івана Купала їй не почув­ся голос доньки, яка щось ше­потіла до Іванка. Приголомше­на згорьована мати крикнула: «Чуєте шепіт? Це вони між со­бою шепочуться». Відтоді водо­спад назвали «Шипіт».

Інший варіант походження назви свідчить про те, що назва водоспаду «Шипіт» походить за його гучний голос, який вдалині чути як шепіт.

Відомим водоспад став 1993 року. Шипіт — Мекка українських неформалів. Понад 28 років вони приїжджають сюди, щоб познайомитись, поспівати пі­сень, пограти на африканських барабанах, а головне — відсвят­кувати Івана Купала. Саме тоді група хіпі почала проводити тут щорічний фестиваль субкуль­тур. Він став головним мотивом роману Любка Дереша «Трохи пітьми». На фестиваль щоро­ку з’їжджаються неформали з усього світу. У ніч на Івана Купа­ла, з 6 на 7 липня, біля водоспа­ду відбуваються захопливі дій­ства з місцевими традиціями та колоритом. Також у цій мальов­ничій місцевості проводять інші масові заходи: День дітей, кон­курс краси «Міс Шипіт».

За словами «таксиста» Васи­ля, хоч вони і непогано заробля­ють у «купальські» дні, фести­валь субкультур зажив недоброї слави серед жителів навколиш­ніх сіл. Уночі гримить музика, а вранці просто неба лежать п’яні тіла «купайлівців»…

Ми фотографувалися, милу­валися природою і вдихали до очманіння чисте повітря. Дони­зу хотіли йти пішки. Але нас під­пирав час, бо попереду — доро­га до відпочинкового комплексу «Чорна гора», де ми мали гу­цульську забаву і нічліг. Тому до­велося знову винаймати «бобік-джип». Якби ж то знати, що з «таксистом» можна було торгу­ватися? Наш водій Василь, ма­буть, повіз іншу групу, тож дове­лося впихатися в інші машини. Хтось повертався квадроциклом, а ми «настояка» тряслися у тій машині півтора кілометра по ямах. Але вже за 30 гривень…

Галина ЯРЕМА, ВЗ


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...