Опубліковано: 1 Травня, 2021. Переглядів: 319


Що буде, якщо весь лід на Землі розтане за одну ніч (ВІДЕО)

Глобальне потепління поступово нагріває атмосферу нашої планети, через що льодовики в усьому світі тануть поступово і невідворотно. Але що, якщо всі вони повністю перетворяться в рідку воду всього за одну ніч?

Як відомо, 99% всього прісноводного льоду на Землі знаходиться в льодовиках Гренландії й Антарктиди, які поступово тануть рік від року.

Зазвичай на повне танення льодовика йдуть сотні, якщо не тисячі років. Але що станеться, якщо який-небудь катаклізм розтопить всю цю колосальну масу замерзлої води всього за добу?

Насправді – нічого хорошого. Рівень води різко зросте на цілих 66 метрів. Прибережні міста (наприклад, Нью-Йорк, Шанхай або Лондон) просто потонуть, а 40% світового міського населення як мінімум втратять будинку, адже більшість міст розташовуються у великих водойм.

У той час як поверхня буде здригатися в хаотичних конвульсіях, під землею теж буде творитися справжнє пекло. Величезні потоки солоної океанічної води хлинуть в грунтові водойми в глибині материка, заливаючи прісноводні водоймища. Джерела питної води, іригаційні системи, системи охолодження – все це буде знищено.

Потрапивши в океан, величезна кількість прісної води з розталих льодів порушить хід течій і викличе погодні аномалії. Взяти, наприклад, Гольфстрім. Ця сильна океанічна течія, яка приносить тепле повітря в північну Європу, і залежить вона від щільної солоної води Арктики. Коли цю сіль розбавить прісна вода, Гольфстрім може попросту … зникнути.

Результат? Різке похолодання в Європі, яке призведе до локального льодовикового періоду. Але це не найгірше (в минулому Європа проходила через це не раз) – згадаємо про той залишковий 1% прісноводного льоду, який зосереджений не в Гренландії або Антарктиді, а на всій іншій суші. Так, наприклад, розтануть Гімалайські льодовики. Дурниця, скажете ви, особливо на тлі всього іншого апокаліпсису? А ось і ні. Завдяки активній діяльності людини, в них накопичилося значна кількість токсичних речовин, наприклад знаменитого ДДТ – дихлордифенілтрихлоретана. Вчені виявили, що вони десятиліттями накопичуються в льодовиках, а в разі танення моментально забруднюють всі навколишні водойми.

Що розтане ще? Лід арктичної тундри, та сама «вічна мерзлота». Крім величезної кількості органіки, в ній міститься 54,5 мільйона літрів ртуті! Це приблизно стільки ж, скільки можна нашкребти на всій решті планеті. Крім того, розморожена органіка швидко почне гнити, виділяючи в атмосферу величезну кількість вуглекислого газу і метану. Це призведе до нагрівання атмосфери, а значить незабаром за міні-льодовиковими періодами підуть масові посухи. Пустелю, в яку перетвориться велика частина Землі, будуть періодично заливати повені й стрясати урагани – адже в нагрітій атмосфері з’явиться велика кількість випареної води.

Заспокоює одне – за одну ніч льодовики не зникнуть навіть після найстрашніших катастроф. Але, на жаль, льоди все ще продовжують танути, тому що планета поступово нагрівається. І якщо не вжити заходів, то поплатитися за це ми можемо вже в найближчі десятиліття.

Джерело: cikavosti.com


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...