Опубліковано: 1 Травня, 2023. Переглядів: 558


1 травня: це цікаво знати

Народний календар запевняє, що з цього дня вже можна висаджувати різні овочі.

У минулі часи вважалось, що якщо початок травня теплий, то в кінці обов’язково буде холодно, і навпаки. Це час ранніх гроз.

На початку травня цвіте в’яз, агрус, зеленіє чорна смородина.

За церковним календарем, 1 травня вшановують преподобного Іоанна, мучеників Віктора, Зотика, Зенона, Акиндіна і Северина, святителя Косму та преподобного Овксентія.

Іменинниками 1 травня є:

Овксентій, Зенон, Кузьма, Віктор, Северин

1 травня святкують:

День праці

Чи знаєте ви, що:

Здавна зозуля оповита легендами та повір’ями. Говорять про неї різне. Правда у тому, що зозуля і справді гнізда не в’є. Свої яйця вона підкладає іншим співочим птахам. Пташенят не вигодовує, а доручає піклуватися про них берестянкам, горихвісткам, вівчарикам…

Однак така поведінка пояснюється тим, що за весняно-літній період вона відкладає дуже багато яєць, але через великі проміжки часу. Тому перші яйця можуть зіпсуватися, поки буде відкладено останнє. Попри це зозуля — один з найкращих винищувачів різноманітних шкідників, у тому числі шовкопрядів, яких не чіпають інші птахи. Відомі випадки, коли зозулі рятували цілі дубові гаї і сади від нашестя шкідників.

Цікаво, що кує зозуля тільки до 12 липня — Петрового дня. Це підтверджено багаторічними спостереженнями. Чому – невідомо. Існує повір’я, що цього дня зозуля ячмінним колосом подавилася.

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...