Опубліковано: 30 Квітня, 2024. Переглядів: 708


30 квітня: це цікаво знати

У народі 30 квітня – день Зосима і Саватія, які вважаються у селян заступниками бджіл і пасічників. До цього часу уже і береза, і вільха розпускаються.

Якщо береза перед вільхою лист розпустила, то чекали сухого літа, а якщо вільха перед березою, то пророкували мокре літо.

З 30 квітня по 5 травня можна почути перше кування зозулі.

За церковним календарем 30 квітня вшановують священномученика Симеона, єпископа Персидського, і з ним мучеників Авделая і Ананія, пресвітерів; преподобних Акакія, єпископа Мелітинського, і Зосима, ігумена Соловецького; знайдення мощей преподобного Олександра Свірського; мученика Адріана; святителя Агапіта, папу Римського.

Іменинники 30 квітня:

Семен, Андрій, Олександр, Акакій, Ананій

30 квітня народились:

1848 – Олександра Єфименко – український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».

1885 – Олександр Федоровський – український геолог, палеонтолог, археолог.

1932 – Василь Шевчук – український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів, дилогії про Тараса Шевченка «Син волі», переспіву «Слова про Ігорів похід».

30 квітня відзначають:

День прикордонника.

Міжнародний день джазу.

Джаз як міфологія

Музика-легенда. Музика, сплетена з сонячних сплесків, вечірніх вогнів великого міста, сліз і пристрасті, задуми і сміху. Музика, без якої неможливо уявити нинішнє життя і яка залишиться назавжди, попри модні течії та скороминущі вподобання.

У листопаді 2011 р. сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО оголосила 30 квітня Міжнародним днем джазу – «…з урахуванням високого ступеня культури, спільної спадщини та унікального колориту, більшої інформованості міжнародної спільноти про педагогічну роль джазу як однієї з сил, яка  сприяє зміцненню миру і взаєморозумінню, єдності і культурного діалогу між людьми, суспільними групами і соціальними об’єднаннями».

Джаз як музичний напрям сягає своїм корінням глибин афроамериканської народної музики. Він постав у 1910-і роки в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США) й за два десятиліття завоював світ.

«Джазова музика лежить в основі американської міфології, і тому вона нерозривно пов’язана з поняттям раси і кольору шкіри. Чим далі від нас ті часи – тим більшої актуальності вони набувають сьогодні», – говорив джазовий музикант Вінтон Марсаліс.

Джаз поєднав традиції африканської та європейської музичних культур, став підґрунтям для розвитку новітніх музичних течій, а водночас – цілковито самостійним стилем музичного мистецтва.

Найвідоміші джазмени та джазледі

Луї Армстронґ – трубач і співак, якого називають королем джазу. 1925р. Л.Армстронґ створив перший джазовий імпровізаційний колектив – «Гаряча п’ятірка». Тоді ж він почав співати: спочатку «скет» — голосове наслідування музикуванню на трубі, потім – твори зі словами.

Всесвітньо відомі хіти Л.Армстронґа: «What a wonderful world», « Hello Dolly», «You Will Never Walk Alone», «Moon River» і особливо –  спірічуелс «Let My People Go».

Сара Вон – унікальна джаз-виконавиця, яку називали «Богорівною». Володарка «Гремі»  як краща джазова вокаліста 1982р.

Бенні Ґудмен – «король свінгу», одного з джазових напрямів. Блискучий виконавець, кларнетист, композитор, бенд-лідер. Одна з найвідоміших композицій – «Let’s Dance / Minnie’s in the Money».

Дюк Еллінґтон – піаніст, композитор, аранжувальник, бенд-лідер. Оркестр Д.Еллінґтона створив власний джазовий «стиль джунглів» (jungle style) за допомогою оригінального звучання труб і тромбонів.

Елла Фіцджералд – видатна джазова виконавиця з голосовим діапазоном три октави. За 50 років творчого життя було продано 40 млн альбомів у її виконанні.

Френк Синатра – легенда джазового вокалу, чий оксамитовий баритон неможливо не  впізнати. Володар численних нагород, у тому числі – «Оскара» за мюзикл «Дім, у якому я живу».

Біллі Холідей — «авторка» унікального джазового вокалу, який став взірцем для виконавців ХХ століття.

Рей Чарльз – зірка світового джазу, «Сліпий геній». Піаніст, співак і композитор, який отримав 17 премій «Гремі» та опинився у Залі слави рок-н-ролу, джазу, кантрі та блюзу. Журнал  Rolling Stone визначив його під номером 10 у сотні великих артистів усіх часів.

Оскар Петерсон – володар «Гремі», музикант і композитор, єдиний канадський джазмен світової величини. Лауреат найвищої нагороди – ордена Канади — та єдиний з канадців, кому за життя присвячено серію поштових марок.

Рідна країна


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...