Опубліковано: 3 Травня, 2024. Переглядів: 548


У Чехії пригрозили штрафами та депортацією військовозобов’язаним українцям

Декілька заяв із приводу українців у Чехії зробив уряд цієї країни. Йдеться про легітимність перебування у Чехії військовозобов’язаних чоловіків, пише Today.ua.

Міністерство закордонних справ Чехії нагадало, що Україна припинила до 18 травня надання консульських послуг своїм громадянам за кордоном.

Після цієї дати їх відновлять для чоловіків призовного віку, які оновлять свої військово-облікові дані у ТЦК та СП.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що його країна надає українським біженцям усіляку підтримку після початку повномасштабної війни. Однак після набуття чинності новим законом про мобілізацію це може бути переглянуто.

“Я розумію проблему від’їзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців, і ми вітаємо їх на нашій території. Але не тих, хто намагається уникнути обов’язків, встановлених законом”, – сказав Ліпавський.

За даними МВС Чехії, на сьогодні в країні перебувають 94 643 українських чоловіків віком від 18 до 65 років. Багато з них за українськими законами підпадають під військовий призов. Однак, на думку експерта з міжнародного права юридичного факультету Карлового університету Віри Гонускової, депортувати їх Чехія не зможе.

“Чеська держава не має для цього правової основи. Вона не може позбавити когось тимчасового захисту тільки тому, що вирішила це зробити”, – заявила Віра Гонускова.

Проте із цим не згодні у чеському Управлінні служби поліції у справах іноземців. Оскільки Україна відмовилася продовжувати своїм громадянам дію паспортів на території інших країн, МВС Чехії може отримати законну підставу для депортації таких громадян.

“Кожен українець, який має у нас тимчасовий захист, зобов’язаний довести наявність чинного проїзного документа, де в нього вказаний тимчасовий захист. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф у розмірі до 5 тисяч крон та можливість притягнення до адміністративної відповідальності аж до депортації”, – заявив представник відомства Йозеф Урбан.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...