Опубліковано: 25 Лютого, 2021. Переглядів: 1298


Українці перетинатимуть кордон за новими правилами: подробиці

Подорожувати 2021 року буде непросто через обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Багато країн ввели додаткові заборони на в’їзд іноземних громадян, водночас для більшості напрямків потрібно здавати кілька тестів на COVID-19 до вильоту і після прильоту. OBOZREVATEL вирішив дізнатися, які обмеження на перетин кордонів існують для українців, що подорожуть.

До яких країн можна приїжджати без тесту

Без наявності ПЛР-тесту на коронавірус можна вирушити відпочивати в Домінікану й Мексику. Цікаво, що Мексика закрила наземні кордони для мандрівників, проте літаками приймає туристів “під чесне слово” – в аеропорту треба письмово заповнити форму про те, що ти не хворий.

Деякі країни Африки повністю відкриті для туристів, однак там українців чекають екстрим-тури. Наприклад, у Намібії, Сомалі чи Панамі є морське узбережжя і мальовничі місця. Однак доведеться змиритися з відсутністю п’ятизіркових готелів і систем харчування “все включено”.

Куди можна вирушити з негативним ПЛР-тестом

Українців чекають сонячні пляжі Єгипту й Шрі-Ланки.

Також надати на кордоні або в аеропорту негативний тест на коронавірус вимагають влада Мальдівських островів, Оману та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Для мандрівників також відкриті Сполучені Штати Америки, майже вся Африка на південь від Сахари, Бразилія, Колумбія, Еквадор, Гаяна, Парагвай і Чилі та інші країни Південної Америки, крім Венесуели, Суринам, Аргентини, Перу й Болівії. Там діють суворі заборони й обмеження для перетину кордону.

В Азії українських туристів із тестом приймають гірськолижні курорти Казахстану. Також за наявності візи або з дозволом отримання візи після прибуття можна поїхати в Непал.

Які існують обмеження для подорожей до Європи

Болгарія не має наміру закривати кордони для мандрівників. Усі охочі можуть вирушити на відпочинок до цієї країни, якщо зможуть надати на митному контролі в аеропорту негативний ПЛР-тест. Цієї зими курорти Болгарії стали одним із небагатьох відкритих напрямків гірськолижного відпочинку для українців.

Кіпр відкриє кордони для українців і туристів із 55 країн уже 1 березня. Згідно з оголошеними правилами в’їзду, українці повинні зробити один ПЛР-тест до поїздки, другий – відразу після прибуття на Кіпр, а третій – після повернення додому. Третій тест додали у зв’язку з тим, що Міністерство охорони здоров’я України відносить цей острів до “червоного списку”.

Грузія дозволила в’їзд українцям із 1 березня, проте також з урахуванням певних правил. Так, після прильоту потрібно надати негативний тест на коронавірус, а на третій день перебування в країні – пройти повторне тестування своїм коштом.

Туреччина вважає успішним рішення минулого року про відкриття морських курортів для іноземних громадян, тому українці можуть розраховувати на відпочинок тут і 2021 року. Проте, за новими правилами, перетнути кордон Туреччини авіаційним або морським шляхом можна лише за наявності негативного результату тесту на COVID-19, зробленого не більш ніж за 72 години до в’їзду в країну. Дітям до 6 років тест робити не потрібно. Також треба мати страховий поліс на COVID-19, який можна купити онлайн або в туроператора.

Щоб потрапити до Сербії, на кордоні або в аеропорту треба надати негативний RT-PCR-тест Sars-CoV-2, зроблений не раніше ніж за 48 годин перед в’їздом. Також українських туристів із такими тестами чекають Північна Македонія та Боснія і Герцеговина.

В Албанії й Чорногорії в’їзд для українців дозволений без обмежень.

До 28 лютого громадяни України не мають права на в’їзд до Хорватії з туристичною метою, проте навесні ця країна з великою ймовірністю відкриється для туристів.

Як подорожувати в країни, що входять до Шенгену

В ЄС поки відмовляються від будь-яких прогнозів про відновлення шенгенської свободи пересування. Безвіз для України поширюється тільки на тих громадян країни, які мають “істотні підстави” для поїздки. Так, вирушити до Польщі або Франції можуть ті, в кого є дозвіл на роботу чи навчання в ЄС, а також найближчі родичі.

А ось Німеччина продовжує посилювати жорсткість умов для перетину кордону. Ця країна обмежила в’їзд навіть власних громадян, які не мають свіжого негативного тесту.

В Ірландію українці зможуть вирушити тільки за наявності візи, а в Великобританії з 15 лютого введено обов’язкову вимогу проходження тестів на COVID-19 на 2 і 8 день самоізоляції після прибуття, а також дотримання самоізоляції. Якщо порушити цю вимогу, то доведеться заплатити чималий штраф у розмірі від 10 000 фунтів стерлінгів (майже 400 тис. грн).

Відзначимо, що Міністерство закордонних справ України запустило інтерактивну мапу з актуальною інформацією про правила в’їзду для українців в інші країни під час пандемії коронавірусу.

На ній різними кольорами показано, чи є обмеження для українців на перетин кордонів.

Правила в'їзду за кордон для українців. Помаранчевий – в'їзд заборонено, жовтий – дозволено з обмеженнями, зелений – дозволено.

Правила транзитного перетину. Рожевий колір – транзит заборонено, жовтий – можливий за певних умов, зелений – дозволено без обмежень.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...